Nuffnang Ads

Thursday, November 7, 2013

Little Update on Sanrio Hello Kitty Town



Nak tulis panjang berjela tapi macam tak sempat je harini.

So sebagai teaser, ini adalah my little ballerinas during their ‘Dance with Angelina Ballerina’ slot at Sanrio Hello Kitty Town, Puteri Harbour, Johor during last Monday (04.11.2013).

Happy tak terkata diorang kat sini especially Khayra sebab dia dah faham konsep theme park. Adik Hafiya tepuk-tepuk tangan and tegur-tegur character jelah yang dia boleh. Teehee.

Info : 2 park pass (Sanrio Hello Kitty Town & The Little Big Club) = RM85.00 per pax

Oh ya, more updates on us on Instagram sebab kat sana lebih mudah upload dengan gambar :) Kat sini kena cari masa pula nak upload / transfer gambar etc. Jenguklah kami di Instagram ya! :P


Instagram : @wahida163


Wednesday, October 30, 2013

Doa Nabi Yunus A.S.




Nak post entri tapi asyik type, delete, type, delete.
Last-last entah ke mana.

Rindu anak-anak. Alah, setiap masa pun rindu.
Macam tak cukup je masa spend dengan diorang.
Sebab siang semua busy dengan kerjaya masing-masing.
Malam diorang jenis yang tidur awal dan sleep throughout the night.
Akupun apalagi, join sama tidur.

Alhamdulillah, tidur malam aku masih cukup.

Lately, kerap juga terjaga jam 3-4 pagi.
Terjaga pastu takleh tidur.
Fikir macam-macam.
Kalau nak tahu pukul 3-4 pagi tu masa yang tenang nak fikir macam-macam.
Dan waktu yang tenang nak buat solat tahajud.

Kadang-kadang takut dengan dunia hari ini.
Banyak kes jenayah dan kes yang luar biasa berlaku.
Takut fikir masa depan anak-anak.

Mampu tak kita nak jaga mereka?
Mampu tak kita raise them up mengikut syariat agama.
Mampu tak kita bagi kehidupan yang terbaik untuk mereka.

Bila fikir jauh macam ni, hanya doa dan tawakal yang mampu kita buat.
Yang selebihnya hanya Allah yang tahu jalan yang terbaik untuk kita.
Sebab itu kita tak boleh jauh dari-Nya.

La Ilaha Illa Anta Subhanaka Inni Kuntu Minazzolimin.
*Doa Nabi Yunus semasa berada di dalam perut ikan. 


Rajin-rajin kita amalkan. InsyaAllah.


Small Celebration for Hafiya's First Birthday

Happy 1st Birthday, Hafiya!


Date : 25.10.2013
Venue : TH Hotel & Convention, KT.
Cake : Victoria Sandwich Cake 
by @ohCantekSekali (FB) @canteksekali (Instagram)









Thursday, October 24, 2013

Hafiya - First Birthday

Tak pernah ceritakan pengalaman bersalin kat sini. Previously time Khayra, Abah dia yang ceritakan dari side bapa. Hehehe.

Consider this as my little gift sempena birthday Adik Hafiya yang pertama i.e. esok (how time flies!), let’s reminiscing your birth story, shall we? :P


24.10.2012 (Wednesday)

I was on medical leave (MC) since a day before (23.10.2012) since doctor (Dr. Seripah) kata baby dah engaged dan if I wanted to deliver kat Intan, kena rest duduk diam-diam since Intan tutup for Raya Haji (on 26.10.2012 – Friday). Was given MC for 2 days and akan sambung after Raya Haji if belum deliver.

Posted an entry in this blog at noon dan tak rasa nak lunch makan nasi. Dah rasa sakit perut sikit-sikit. So after solat Zuhur, went to the kitchen and makan roti dan aiskrim then tengok TV. At 3pm dah rasa macam ada mild contractions. Timing about 10 minutes apart. Told Hazri dan dia bergegas pulang (on his way home, singgah ambil Khayra kat school). Hazri informed his mother and Mama datang checked on me kat rumah. Terus bersiap nak pergi Intan tapi sempat juga makan nasi sejemput takut tak ada energy nanti.

Hazri sampai kat rumah, kita check semua beg dan masa keluar rumah tu tengah azan Asar. So kita decided nak solat dulu kat rumah, baru pergi Intan. Mama dah risau takut ter-deliver kat rumah. Heheh. Masa tu bearable lah contractions and all. Yang paling sedih adalah masa nak tinggalkan Khayra (we decided to leave her with Mama & our helper).

5.30pm : Doktor Kamsiah did VE and confirmed that I was dilated 3cm and suruh warded. Sebab katanya kalau warded esok dah tak diterima since Intan nak tutup for Raya Haji on Friday. Dalam hati, bersyukur sangat labour signs showed up today sebab we did check on KTS (the male gynea was also on leave), so the only option kami ada adalah HSNZ in which I sangat-sangat nak deliver kat Intan sebab nak doctor perempuan.

Able to get a single ward room and changed into labour attire sebelum went for monitoring the baby’s heart beat etc. Then ubat berak was pumping in and sampai bilik I bergegas to the toilet. Heheh. Baru managed to talk to Umi dan Abah (called earlier but not answered) serta hubby informed our siblings.

7.00pm : Dinner was served. Contractions masih bearable. My parents and Khayra datang after Maghrib.

8.45pm : Another check up by Doktor Kamsiah (the same doctor masa Khayra dulu). I was 6cm dilated. My water broke. I wanted to jalan-jalan (dan digalakkan oleh doctor sebab dia tengok I macam cool je. Hehe) sekitar luar ward. Masa tu rasa sakit tapi macam boleh bertahan. Sempat berbalas Whatsapp dengan siblings, jalan-jalan berborak dengan nurses kat luar, layan Khayra dan sempat tengok baby’s ward. Baca Yasin dan surah-surah pilihan sementara tunggu next check up which was scheduled at 12.45am.

9.30pm : I asked my parents to go home sebab Khayra dah mengantuk. Drama sikit time dia nak balik sebab dia peluk dan nangis, dengan ibu dia pun menangis sama. Hehehe.


(25.10.2013 – Thursday)

Arafah Day. (Hari Wukuf di Mekah)

12.00am : Opted for an early check up. 8cm dilated. Doktor bagi tak balik ke ward (yang cuma boleh jalan sejengkal je. Hehe) and just be in the labour room with husband. Dikeheningan pagi (ecewah), nurse boleh tanya I, “Puan OK? Senyap je, kang sedar-sedar dah deliver.” To them pada tahap 8-9cm dilated and I tak ada ada mengeluh sakit, menangis, trying to push atau membuat bunyi-bunyian pelik (heheh), adalah something yang luar biasa. Alhamdulillah, I still managed to bear the contractions yang datang kejap-kejap. Dalam hati hanya doa doa dan doa serta baca semua surah dan doa yang terlintas difikiran.

1.30am : Tried to push but the contractions were too short and not that strong. Doktor asked me to push while mengiring ke kiri tapi sama juga. Contractions were just too short and not that very strong. Masa tu dah start risau sikit. I talked to Hazri, “Yang, takutnya. Kenapa contractions tak strong? I cannot push” Hazri just kept me calm. Masa tu ada strong determination untuk keluarkan baby cepat-cepat sebab perasaan nak tahu how’s the baby is doing inside tu sangat kuat. Motivation pada ketika itu adalah Khayra, I really nak tengok her expressions bila jumpa her adik baby.

The next minute at 2.24am setelah berperang dengan contractions yang pendek dan tak begitu kuat, Alhamdulillah I safely delivered a baby. Lega sangat! Big relieved sangat rasa :)

BUT there was an emergency situation berlaku.

When the baby’s head dah keluar dan I could hear baby menangis disaat I dah rasa lega seleganya, Doktor asked me to push lagi sebab tali pusat terbelit! Masa tu dari perasaan lega, tenang dan happy sangat sangat sangat, tiba-tiba rasa panik, berdebar dan risau. Menggeletar satu badan and I tried to push lagi. Masa tu Allah sahaja yang tahu how I feel sebab kita dah bertenang dari kerisauan tapi ada panic situation pula and all I could think of masa tu adalah “ingat Allah, ingat Allah, ingat Allah”. Doktor suruh push lagi sebab tali pusat terbelit 2 pusingan kat leher baby! Doctor was trying to pull off the umbilical cord dari leher baby and tried their very best to keep (save!) me & the baby calm.

That was the longest hour in my life. Seriously. Alhamdulillah, they managed to make all things right and the baby was showed to me and put on my chest sambil Doctor tanya about the baby’s gender for me to answer.

They passed the baby to Hazri untuk diazan dan iqamah and the after birth process was initiated on me (checking up my condition, my blood pressure etc.).

There was another mom who also delivered a baby boy beberapa minit after Hafiya was born. So I have to wait until the doctor attended that mom dulu before they could release me to my room.

As soon as I was transferred into my room, semua dah ada. My parents, my PIL dan yang penting sekali nak jumpa adalah Khayra! There she was, tengah berkepit dengan baby! The initial plan was Khayra akan ikut my parents balik and akan datang semula after breakfast tapi bila dah jumpa ibu tu, dia tanak balik. So she joined us tidur dalam ward that day. Masa release to my ward pun dah pukul 3 pagi, so tup tap tup tap tak tidur mana dah hari tu. The baby was allowed to be with me in the same room that night.

Pagi-pagi esoknya, my elder brother datang visit with his family all the way from JB. Balik nak Raya Haji, boleh jumpa niece sekali. Heheh. My youngest brother pun datang dari Dungun. We were allowed to be discharged after lunch hour that day dan boleh sambut Raya Haji esoknya (26.10.2012) sekali. Alhamdulillah.

All in all, macam mimpi pun ada rasa bila bersalin ni. Situasi dan sakit berbeza tapi as a mom tak akan lupa untuk setiap detik dan saat giving birth to them. Ni bila menaip pun rasa fresh lagi ingatan. Terima kasih Allah, untuk hayat yang masih ada dan pengalaman melalui jihad kecil melahirkan khalifah-Mu. Syukur untuk setiap apa yang terjadi dengan izin-Mu. Syukur untuk normal delivery and free intervention of any drugs semasa melahirkan both of Khayra and Hafiya.

We named her Hafiya yang bermaksud sangat baik (surah Maryam, ayat 47). I would consider Hafiya as a survivor who is indeed an easy baby after all. Alhamdulillah.

Sempena hari lahir pertama Hafiya ini, ibu dan abah (serta Kakak Khayra) doakan semoga diberi pinjam selama mungkin hayatnya kepada kami, semoga membesar menjadi anak yang solehah dan semoga sentiasa berada di bawah rahmat Allah.


Amin.


Hubby and Hafiya – a few minutes selepas dilahirkan. Azan dan iqamah.


Hafiya with both of her grandmothers and Kakak Khayra :) 


Hafiya – Hari ke 13


Hafiya – 10 bulan 


Hafiya – 10 bulan 


Recent picture (23.10.2013) 


Happy 1st Birthday, Hafiya sayang!

We love, love, love you!



Thursday, September 5, 2013

Hafiya - 10 months



Alhamdulillah, Hafiya bukan picky eater. Setakat ini semua yang saya masak, dia terima dengan baik. Bersungguh pula tu kalau makan. Kalau lambat suap, siaplah dia akan tarik sendiri mangkuk dari kita. Ish, Adik ni!

Start bagi Hafiya solid food masa Hafiya 5 hari lagi nak menjangkau 6 bulan. Air liur menjejes tu sampai sekarang lah. Apa yang ibu mengidam tak dapat makan dulupun tak ingat, nak. Hehehe.

Antara kesukaan Hafiya:

Avocado (started / 1st solid food Hafiya : puree Avocado + breastmilk)
Pear
Banana (Tak pernah bagi single, mesti mix with Pear / Avocado etc)
Apple
Papaya
Broccoli
Carrot
Cauliflower
Tofu
Potato
Sweet Potato
Porridge
Pasta
Barley
Cheese
Salmon
Chicken
Meat
Oat



Suka sangat masak untuk Hafiya sebab dia suka sangat makan tapi badan tetap maintan slim. Ini ikut side ibu ni. Teeheee :) 




Tuesday, September 3, 2013

Cuti Hari Merdeka 2013

Waktu entri ini ditulis, usia anak-anak saya, Khayra (4 tahun) dan Hafiya (10 bulan). Last weekend kami cuti panjang – 3 hari. Kami tak ada plan ke mana-mana pun sebab ada wedding asalnya. Jadi hari pertama cuti, kami angkut anak-anak ke lagoon pada sebelah petang, lepas tu terus dinner kat TER juga. Pergi lagoon tu dah siap-siap set timing dengan Far sekali. Lagi ramai, lagi meriah.

As usual, kanak-kanak inilah yang paling happy. Kakak Khayra tengah nak buat sand castle :)


Mainlah, nak. Terokai alam gitu. Heheh.


So on Sunday tengah tak buat apa-apa petang tu, I decided nak potong rambut depan Hafiya. Tanpa sebarang pengalaman dan skill gunting rambut, selamba je saya potong. Hafiya duduk diam je sepanjang proses gunting rambut tu. Good girl lah, nak!



Ini gambar ketika makan malam bersama mertua di The Chicken Rice Shop. Tengok Hafiya tu, apa yang menggelikan hati pun tatau. Hehe.


Oh, Kakak Khayra dalam stage membaca sekarang. Kami belikan buku-buku Peter & Jane tu. So far dia sangat suka & rajin membaca. Kalau ada activity books, Khayra yang paling suka buat. Kadang-kadang kita kena stop-kan dia sebab kalau boleh dia nak buat dari awal terus habiskan sampai akhir. Heheheh.

Adik Hafiya dah boleh panggil “Abb-bahh” seawal usianya 6 bulan. Terkejut juga dapat panggil Abah tanpa pelat. Dari usianya 6 bulan dah boleh tepuk amai-amai, boleh babai, dan boleh cekur. Move on sewaktu usianya 7-8 bulan dah kenal Eddy the Elephant (soft toy Lamaze dalam kereta), kenal ahli keluarga, kenal fan, kenal Mickey Mouse, kenal Dora, kenal radio Tok Wan. Tumbuh gigi pertama sewaktu usianya 8 bulan (dan demam pertama kali). Dalam meniti usia 8-10 bulan dah kenal dan boleh pointed out her body parts eg. hair, mouth, hands & tummy. Masih fully breastfeed, alhamdulillah! She is a big fan club of her sister, Kakak Khayra. Apa sahaja yang Kakak buat, mesti gelak besar sampai terkekek-kekek dan every time nampak Kakak balik school, mesti peluk cium Kakak macam setahun tak jumpa! Kakak pula every time bangun tidur, mesti nak peluk cium Adik dahulu sebelum mandi. Heheh.


I love you both, girls! Sayang sangat-sangat :)



Tuesday, January 22, 2013

Cerita Tentang Anak-anak

“Anak-anak kau baik-baik, kau boleh beranak lagi 4 orang.”

“You are a great mom, you should produce more kids.”

“Rezeki kau bersalin mudah, boleh tambah lagi anak. Lepas ni baby boy pula.”

Gulp. Tarik nafas. Hembus nafas.


Anda yang dihormati, anak-anak adalah anugerah dan bersalin susah senang itu rezeki dan ketetapan Dia. Aku baru 2 bulan lebih bersalin anak kedua and I already got those remarks since dalam pantang and during my 1st day of working after 70 days of maternity leave. Grrrrrr.

Hafiya – berusia 53 hari sewaktu gambar ini diambil.

Orang lupa agaknya, bukan proses kelahiran itu yang akan dihitung, bukan juga jumlah anak yang akan dikira dan disimpulkan sebagai juara TAPI tanggungjawab sebagai ibu dan bapa yang akan dinilai kelak. Ya, tanggungjawab. Noktah.

Isu lain. Orang tanya, macam mana handle 2 kids sekarang? Pengalaman aku mungkin berbeza dan cara aku dan suami juga mungkin berbeza. Ini aku nak cerita berdasarkan pengalaman aku sendiri.

Tak dinafikan ada anak-anak memang menghiburkan. Suka bau bayi. Wangi. Orang tua kata itu bau dari syurga. Indahnya. Minggu pertama memang kekok. Lupa bagaimana nak handle bayi baru lahir. Alhamdulillah Hafiya mudah diuruskan. Waktu malam dia tidur. Bangunnya cuma untuk menyusu. Awal-awal kelahirannya, Hafiya bangun 3-4 kali. Lepas sebulan, maksimum bangun malam, cuma 2 kali. Aku masih tak jadi zombie setakat ini (dan harapnya tak sehingga bila-bila. Heh). Cuma Hafiya tidur lambat, dalam pukul 10-11 malam, berbanding Kakak Khayra, dulu tidur seawal 9 malam dan bangun malam untuk menyusu 1-2 kali.

Sebenarnya bila ada anak lebih dari seorang, cabarannya adalah dengan anak pertama (dalam kes aku). Sebab kita cuba sedaya upaya untuk elakkan anak pertama rasa left out bila perhatian beralih kepada anak yang masih kecil. Kenapa aku rasa ia satu cabaran? – Sebab (kami rasa) Khayra dah faham. Dia dah tahu menilai. Dalam usia nak masuk 4 tahun Julai ini, dia dah boleh digest apa kita buat dan apa kita cakap. Contohnya, bila aku Bf dan masa itu Kakak perlukan sesuatu, aku rasa helpless. Sedih. Kena minta bantuan suami atau datuk dan nenek. Sedaya upaya aku tak nak Khayra rasa aku lebihkan adik dia atau tak sayang dia. Atau salahkan adik dia (the worst case scenario!). Aku harap tak akan ada perasaan macam tu dalam hati anak-anak aku. Minta dijauhkan. Nauzubillah. Masa pantang, memang Khayra rapat sangat dengan Abah dia. Kami kena divide taking care of both. Sekarang masih juga adapt the whole new situation dan masih belajar untuk jadi ibu bapa yang bertanggungjawab, mudah-mudahan. Parenting is a learning process, right?

Hujung minggu yang lalu kami keluar bertiga. Tanpa Hafiya. Kita pergi tengok wayang – Parental Guidance. Cerita kelakar, hookayy. Lepas itu pergi makan-makan, jalan-jalan tawaf OU dan shopping. Eih? Hehe. Khayra survived tengok movie in the cinema sehingga habis. Salah satu usaha kami luangkan masa dengan Khayra. Kami masih belajar dan mencuba yang terbaik, kan? Berkongsi kasih. Bukan suatu yang mudah, kan? Apalagi kalau hidup bermadu. Eih?

Hafiya is doing OK. Survived her 5-6 hours road trip to KL twice, dalam usia 2 bulan lebih. Nampak gaya macam Hafiya akan lebih besar dari Kakak Khayra. Baju Kakak yang Kakak pakai semasa 7-8 bulan, dah boleh muat Hafiya yang baru 2 bulan. Kakak Khayra 2 bulan baru 4.8kg, Hafiya dah 5.4kg. Ada harapan baju Kakak boleh pakai sekejap-sekejap saja. (Dan ada harapan Ibu shopping lagi dan lagi. Kah kah!) Untuk rekod, Khayra lahir dengan berat : 3.2kg dan Hafiya lahir dengan berat : 2.7kg.


Bf journey is much easier with Hafiya. Mungkin bila anak kedua ini, kita dah ada banyak ilmu sikit dari yang pertama dan dah ada pengalaman. Mungkin juga untuk Hafiya ini, aku pakai Medela FS. I have to admit, a good breast pump helps a lot. If you are expecting dan ada azam nak Bf anak and where money is not an issue, sila beli Medela FS. When I started working, I have prepared an accumulated of 350 oz of EBM for Hafiya. Masa pantang, cuma sempat pump sekali, yang selebihnya direct feeding. Masa bekerja, maksimum sempat pump 4 kali. Kena istiqamah supaya sempat juga pump 3-4 kali sehari. Kena curi masa. Ada juga keadaan kena pump sewaktu driving pergi dan balik dari kerja. Mohon Allah permudahkan perjalanan penyusuan aku ini. Amin.

So far apa yang aku boleh nampak, Khayra loves her little sister a lot! Setakat ini, tiada percubaan mencederakan Adik, malah sayang sesayangnya. Masa berpantang, kalau ada visitor saja, dia melekat dekat Adik risau orang bawa balik. Haha. Kadang-kadang Hafiya naik rimas bila kena cium banyak-banyak oleh Kakak. Biasalah geram. Bangun pagi, perkara pertama dia nak tengok adalah adiknya. Kalau Adik menangis, dialah jadi tukang pujuk, “Alololo, Adik. Jangan nangis ya. Alololo, Adik. Kakak ada ni.” *Tepuk-tepuk Adik* Aaaahh, sarat jiwa melihat anak-anak ini.


Banyak nak cerita sebenarnya. Tapi cukuplah sampai di sini dahulu. Ada jodoh, kita jumpa lagi untuk entry akan datang. Heheh.



Sunday, January 6, 2013

Our 2nd Bundle of Joy - Hafiya

This post didn’t do its justice – as for today, our second bundle of joy is already 2 months and a week old. We promised to ourselves to update her birth story after a week she was born but forgive us dear, Ibu and Abah were so occupied. We will update the story later, insyaAllah.

As many of you have already known, we have been granted by Allah, another daughter on 25.10.2012 at 2.02 a.m. We named her Hafiya (meaning : sangat baik – surah Maryam, ayat 47). She was born on wukuf day, i.e. one day before Raya Aildiladha.


Here are some photos of Hafiya :


Day 1 : Kakak Khayra and her lil sister, Hafiya. Picture was taken on 25.10.2012, an hour after Hafiya was born.


Another picture of Hafiya with Kakak Khayra. Hafiya was 2 months old during this picture was taken.

Will update more, insyaAllah.

P/s : I went to the PPISB rightly after I posted the previous post (38 weeks and counting) in this blog. Being admitted with slight contractions.