Nuffnang Ads

Thursday, February 11, 2016

Activities For Kids (9)

Hello, berjumpa kembali untuk siri aktiviti my beloved kids. Banyak gambar actually so daripada tak upload takut hilang sobs, baik buat memori kat sini.


Bubbles play. Do it yourself konsepnya. Ni masa Ramadhan since bos isytihar office hour up till 4pm so bila balik and sementara nak memasak for berbuka, bagi diorang main dulu supaya ibu boleh fokus kat dapur :P 



Sand play – only at Tok Wan’s house. Hehe. Tok Wan ni sporting, siap simpan pasir khas untuk cucu-cucu main. Hihihi. Ni both tengah main masak-masak kononnya, siap dengan buah belimbing kecil dan bunga-bunga. Kalau rumah ibu, this is a big NO, okey? Hikhik. 


The moment kalau bagitau nak pergi PSI (kedai buku) bukan kepalang lagi gembiranya budak dua beradik ini. Ini scenario biasa kalau bawa mereka ke kedai buku :P 


Stickers and images – sticker tu kena tampal mengikut warna dan kod image tu. Fun juga bila dah siap sebab so colourful :D


Another series of developing motor skills for Hafiya dearie :D She loves it!


Firstly, Hafiya told me that her doll’s romper was dirty (there was a stain on the cloth). I told her that we will wash it later but to my surprise, she took her chair to the kitchen sink, climbed on the chair, took the small basin nearby, took the hand wash liquid soap and softener and washed it all by herself! Haha. That is the reason why this picture isn’t sharp as I was quickly grabbed my phone to capture this! :P


Beads and more beads. The day when Khayra and Hafiya managed to complete 5 bracelets using the beads for her friends. Sangat pemurah, alhamdulillah :D


Activity: Paint with Water Book (left) and Paper Crumpling (right). 

Paint with Water Book ni konsepnya just ambil brush water colour and plain water and colour. Bila kena air, the colour will come out and both of them akan cakap “waaaa, amazing!” Haha, macam magic! Terlupa nak ambil gambar after buat but yes, sangat fun!


Activity: Paper Crumpling. They have to crumple small paper sheets according to different colours and stick them on the image and next they will stick the wiggle eyes. Hafiya cannot wait to finish her art work and keep on asking bila boleh siap. Mencabar juga sebab banyak nak kena gumpal before boleh penuhkan jadi objek tu, haha.


Tadaaa! Worth all their hard work. *claps* :P


Wednesday, February 10, 2016

Perkongsian Amalan

Dah beberapa kali nak tulis di sini tapi asyik tertangguh. Risau nanti jadi pelupa terus. Terbaca perkongsian ini when I woke up at 3am during K’s first day to enter her primary school. Lepas baca, I woke up dan solat sunat Tahajjud, in which I believed the main reason why Allah gerakkan dari tidur yang lena that night.

Antara amalan-amalan yang perlu diamalkan. Might be worth sharing, insyaAllah.

PERTAMA:
Jika sebelum ini kita selalu buat Tahajjud 2 rakaat, cuba gandakan kepada lebih daripada 2 rakaat dan disudahi solat sunat witir.

KEDUA:
Solat Dhuha adalah kunci kepada rezeki dari Allah dan menolak kemiskinan. Cuba amalkan setiap hari. Rezeki dari Allah datang dalam pelbagai bentuk dan tidak tertakluk kepada wang ringgit sahaja.

KETIGA:
Amalkan bersedekah walau sedikit manapun jumlahnya dan walau apa jua salurannya. Kita tak akan miskin kerana bersedekah. Again, fahami konsep rezeki dari Allah sebagaimana point di atas.

KEEMPAT:
Hormati ibubapa. Selitkan doa untuk mereka setiap hari tanpa jemu.

KELIMA:
Bagi wanita, pakailah sarung kaki kerana banyak penyakit boleh didapati melalui kaki.

KEENAM:
Amalkan membaca Al – Quran dalam sehari walaupun hanya dengan sebaris ayat. Ianya mampu membersihkan hati.

There were other things yang dibaca tapi the above six adalah yang terlekat dalam kepala. I was so sentap bila baca tang sarung kaki sebab all this while buat dunno je tentang perkara ini sedangkan tahu ianya juga sebahagian daripada aurat wanita.

The next morning, terus pergi beli sarung kaki banyak-banyak. Moga istiqamah, hendaknya.

Ameen.


Tuesday, February 2, 2016

Hafiya Reads: Sea Animals

Videos were taken on 7th December, 2015 when Hafiya was 3y2m. She loves the book so much sampai bawa tidur sekali :P  

video

Video 1: Sea lion, turtle, whale, starfish, crab, walrus

video

Video 2: Stingray, prawn, lobster, squid