Nuffnang Ads

Sunday, August 16, 2015

Potty Training (PT) - Hafiya

Hai. We are currently going on the phase yang semua parents akan lalui with their children; potty training (PT). Wohoo! *acah-acah suka*


Image : Googled

Hafiya is yet 3yo, nanti bulan Oktober baru genap 3yo. Kami plan nak train masa 3yo so within 2 months before year 2016 rasa dah boleh complete trained (ini plan kami) – in case nak hantar playschool yang mewajibkan dah potty trained, so mudah sikit.

However, for the last 2 weeks – Hafiya macam dah automatic nak buang air dalam toilet. She actually the one who asked for it.

“Ibu / Abah, nak gi toiyet (toilet)” 

She told us whenever she needs to go to toilet especially bab buang air besar. Dah 2 minggu Hafiya buang air besar dalam toilet. So cool sebab tak perlu kami train dah. Hehe. Rasa macam dah lepas satu stage yang agak berpeluh kan. Pheww.

The thing is; we do not take this seriously and she is yet to be 100% diaperless. Rasa macam kecil je lagi nak diaperless – and oh my, she’s growing up so fast *sobs* We have a big plan in September, so sebab tu kami lek lek dulu nak train secara serious. We do hope when it comes to the real deal, Hafiya can go through it dengan jayanya. Amin amin amin!

Dulu masa Khayra, kami start train masa 2yo plus juga and by the time nak masuk play school for 3yo – masuk An Nur (tahun 2012 dan wajib dah PT) dia dah completely diaperless waktu siang hari. Malam je kadang kami still pakaikan tapi after 1 month pakai malam sahaja, dia dah complete boleh tidur terus tanpa accident PROVIDED sebelum tidur wajib pergi toilet. Masa Khayra dulu, kami tak kejutkan malam and masa 1 month train yang malam sahaja pakai diaper, diaper dia kering je sampai pagi. Oh, tapi Khayra during PT tu about 2-3 months juga kalau nak buang air besar, dia nak diaper, so kami ikutkan saja dulu sebab no rush. At that time, if letak atas toilet pun dia takkan berak unless pakaikan diaper. Memang diaper Khayra dulu ada satu ketika was just meant for berak sahaja. LOL. Stage berjaya buang air besar dalam toilet was when her Mak Ngah bagi present potty Fisher Price yang ada musical semua tu. Lepas tu terus sukses! Hehe.

Hafiya ni pun diaper kering dah dari malam ke pagi, tapi kami bagi chance dulu lah. This hits me sikit sebab when we went through this dulu with Khayra – we were so ready for having another child. Hehe, lek lek. Oh, Khayra dulu masa tengah PT ada 1 kali accident sebab dia cakap nak shi-shi tapi I was busy on the phone, jadi selepas itu selamatlah mengelap dan mengemop lantai sebab dia dah shi-shi. Haha.

One thing on PT Hafiya yang kami akan kenang sampai bila-bila when Hafiya said this:

“Bye bye poo poo. Poo nak jumpa ibu dia, abah dia, kakak dia” … when we flush the toilet together. Haha! :P

So wish us luck with Hafiya soon! :P


Saturday, August 15, 2015

Cerita Raya 1436H (2015)

Hai. Dah 30 Syawal jadi nak cerita pasal makan-makan Syawal kami. Lazimnya, setiap tahun rumah my parents akan prepare foods for second Syawal sebab ramai sanak saudara dan rakan taulan dah tahu kita ada kat rumah masa Raya kedua and my mom akan sentiasa hidangkan makanan yang dia buat sendiri macam nasi lemak, nasi kuning, nasi minyak, soto, pulut gaul nyior, pudding etc.

For the past 3 years, my contribution adalah on dessert table. Not that much pun sebab almaklumlah I ni amateur baker. Baking pun 2-3 kali setahun. Hewhew :P



Ini chocolate cakes and fruity bread butter puddings for Raya kedua at my parents’ house last year – sendirian berhad dan idea pun spontan je buat mana bahan yang ada kat rumah.

This year, I made mee tomato (8 bungkus mee) with its condiments (limau nipis, cili potong, cili jeruk, bawang goreng, telur rebus, sayur sawi celur), kek coklat 2 biji and 4 biji pudding roti with vanilla sauce for my parents’ Raya open house. Seriously penat sebab masa first day Raya dah letih from visiting, balik rumah terus masuk dapur untuk preparation Raya kedua. My mom made nasi lemak dan hidangan kuih muih, my brother and SIL tempah Singaporean bihun dan satay. Bila semua habis dimakan, hilang rasa penat dan rasa berbaloi memasak. Teehee. As usual, rumah Umi dan Abah kami penuh dengan tetamu sampai petang.



Ini cerita during Ramadhan pula : A week before Raya, kami pergi KL sebab hubby ada kes. Kami ambil peluang booked ticket flight (it was Firefly Zero fares, Alhamdulillah rezeki kami 3 beranak, we only paid RM100 for 3 persons) and met hubby there. He went to KL 3 days earlier before us. Masa booking ticket flight tu langsung tak teringat FF provides for double seats jadi a bit berdebar sebab kami 3 orang. Risau Khayra tanak duduk dengan stranger *urut dada* 


Tapi Alhamdulillah, it was a smooth journey, both kids bagi kerjasama, the cabin crews were nice and very helpful to us and the other passengers pun sangat memahami (as there was change of seats sebab nak bagi Khayra sit next to me yang dipisahkan dengan isle). I was so proud of you, Khayra :D (sebab tahu my girls are very clingy and it is a big NO with strangers). The lady yang sit next to Khayra sangat baik. Alhamdullah, Allah mudahkan segala urusan kami that day =)


Alang-alang dah kat KL, Zmah suggested for buka puasa together and she did all the bookings at Sime Darby Convention Centre. We met the next day and it was a huge buffet spread and we were among the guests yang terakhir balik. Hehe. Kami dah siap bagi duit Raya siap-siap dah and as usual kami ni kalau jumpa kalau tak bergelak ketawa – it was so not us. Haha. Thank you, hubs for these candid moments. Ni gelakkan Zmah buat muka toye masa first ambil gambar and we couldn’t stop laughing after that. Mak-mak orang dah ni tapi still macam ……. (*isi tempat kosong*) :P


Our kids – they can click together sebab dah selalu jumpa dari kecil :D