Nuffnang Ads

Wednesday, September 7, 2016

Limit


You’re the mean one. 


Image : Pinterest


Monday, September 5, 2016

A Quick Updates After 3 Months

It has been 3 months since I last posted something in here and I still did not finish my updates on my travelogue: SYDNEY – QUEESNTOWN (cries!).

The truth is – my assistance was on maternity leave and a few new projects / portfolios were coming in, so I had to handle eeeveryythinggg (cries a river!) from A – Z; from I don’t know nothing to I master everything. Tehee. Because sometimes, we just passed to our assistance(s) to check on this or that and get back to us and please finish this and that by using our sample and copy this or that. So thank God, banyak yang saya pelajari in the last 3 months.

And even though my assistance was on leave, I got 1 chambering student and 3 practical students to help me out. They were very good and so dedicated in helping me with my so called never ending work. (Hmmmphh)

The kids are growing up very fast. Too much updates on them. Khayra got number one in her mid-term exam (it was my best birthday present ever as we got to know the result one day before I was turning a year older and I cried when I saw her online result because I couldn't believe it myself) and ranked number one in her batch. We never expected on this sebab memang tahu she improves a lot from her previous test, Alhamdulillah, syukur Ya Allah. She claimed her present from ToysRUs after I promised that she can get ANYTHING - yes, no limitation on prices as we always do that (price screening :P) if they wanted to buy toys (I’d swear it was only a joke!) if she gets good results (read: number one) in her exam. Lesson learnt - never underestimate your child / children and don’t simply promise anything in the first place. Bahahaha! Hafiya could read a simple word / sentence / iqra and she is very talkative nowadays. Alhamdulillah.

Will continue soon, insyaAllah.


Have a good day!


Tuesday, May 10, 2016

Day 5: Queenstown, NZ

DAY 5: 17.03.2016
(QUEENSTOWN, NEW ZEALAND)

“The world is big and I want to have a good look at it before it gets dark”. – John Muir

My husband and I woke up super early in the morning sebab dah buat booking with NZone Skydiving, Queenstown for Skydiving and the check in was scheduled at 7am. It took about 15 minutes from Wakatipu House to NZone office at Shotover Street. This time, kami tak menaruh harapan tinggi sangat sebab sebelum ni dah kecewa 2 kali sebab cuaca tak mengizinkan untuk kami skydive. Doa dalam hati semoga ada rezeki kami kali ini. Both of us went out at 6.30am dan cuaca masih gelap gelita. Syukur juga dah settle dengan urusan minibus dengan jalan curam malam tadi sebab pagi ini pun masih gelap. 


NZone dropzone


We reached at NZone office at 6.50am and dapat parking memang betul-betul tak jauh dari NZone Office and it was P60 (it means free parking for 60 minutes). Bila masuk NZone Office, kami kena check in / register and bayar for our altitude (we chose 9,000 feet memula (NZD299) tapi dapat upgrade to 12,000 feet (original price NZD339) and next kami diberikan borang untuk diisi and went to the briefing room. Dalam briefing room, ada presentation on skydiving, previous experience dan belajar key dari tandem master. Next, kami kena pilih either nak pakej gambar dalam pendrive sahaja atau full package consist of photo album. Ada 3 packages with different prizes. So husband suggested taking for the full package (NZD299 per person / RM868.00) sebab bukan senang kan nak buat skydiving ni. This was a separate payment dari fee Skydiving itself. Teehee. So after dah buat payment dan ada briefing on jalan ke dropzone sebab kami driving sendiri dan tak ikut shuttle sebab plan nak balik seawal yang boleh bila dah habis skydiving. We were informed that the dropzone was 20 minutes away from NZone office.

Tak susah sangat nak cari dropzone (waze tak boleh detect, so staff NZone Office dah bagi printed out map), just kena alert kawasan nak masuk simpang je (read: ada batu besar tulis nombor 786 sebelum simpang masuk ke dropzone. Address: 786, Kingston Road) then akan jumpa terus. Bila sampai kat sana, kita akan kena check in lagi sekali dan akan diberitahu group mana. Macam kami, dapat group No. 3 haritu. So sementara menunggu, kita belek album gambar etc dulu. Next, bila group dah kena panggil, kita akan kena suit up. Ada staff yang akan tolong. Memandangkan diorang nampak I bertudung, maka diorang assigned staff perempuan untuk bantu pakai suit. Bagus sangat. Pagi tu cuaca sejuk menggigil and staff kat situ inform it was 3°C! Sejuk tahap menggigil, bercakap keluar asap semualah. Next, kita akan on air for interview session, lepas tu berkenalan dengan tandem master and getting ready to get into the plane. 


Perasaan? Frankly speaking, masih lagi banyak perasaan excited kalau nak dibandingkan dengan perasaan nervous. Dan masih lagi berperang dengan cuaca yang menggigil sejuk, maka tak ada sangat perasaan yang betul-betul boleh difikirkan. So bila kami dah dijemput untuk naik plane dan took off sampai altitude yang ditetapkan i.e 12,000 feet and at the moment pintu plane dibuka, barulah rasa ada perasaan:

“Am I really wanted to do this?”

Ya, bila pintu plane buka baru ada rasa cuak sikit, which was too late for that sebab aku orang pertama yang akan terjun! Haha. Dari tadi syok je tengok pemandangan Queenstown dari atas (sambil berzikir Subhanallah indahnya ciptaan Allah), posing bergambar dalam plane, borak dengan suami dan tandem masters, now pintu plane buka baru rasa nervous. Hehe. Memang tak boleh buat apa dah sebab tandem master dah tolak kau ke depan, kaki dah terjulur keluar, kepala kena dongak sikit and then zuppp… your were already out of the plane dari ketinggian 12,000 feet at 200km/h


Skydiving together to celebrate our 13th year of becoming an item! 
(it was exactly yesterday’s date : 16.03.2016)


Masa ni akan berpusing-pusing to stabilize our position and masa free fall you’ll meet your private videographer yang akan minta kau posing macam-macam sehingga tandem master tarik parachute and you’ll be more stable untuk tengok keindahan alam ciptaan Allah. So tandem master akan guide you to the landing area and zuppp, you’ll be landing on earth again. Alhamdulillah. Nanti the videographer akan datang shoot video dan gambar sebelum kita buka suit. Masa terjun tadi, I could see my husband was coming down from the plane and I could see everything clearly tapi bila kita berpusing nak stabilize tadi rasalah macam dizzy. 


Sebenarnya I ada tulis something kat tangan konon nak show off sempena anniversary kami couple (hewhew!) dekat videographer masa buat free fall, tapi sejuk menggigil tak tahan nak buka gloves. Haha. My husband really enjoyed it sampai plan next time nak pergi buat kat lain pula! For me, cukuplah sekali (kot). Hahahah. We cannot imagine the tandem masters did it at least 7 times a day! OH EM GEE!

Perasaan lepas skydiving? – Awesome! (except for the dizzy part). Macam tak percaya pun ada. Both of my parents and PIL (and my besties) still macam kagum kami berani nak buat skydiving ni, especially me! Hehehe.

Bila dah siap bergambar lagi, kami ke minibus and I still feel dizzy. Next, kami sebenarnya kena singgah buat groceries kat Countdown, Queenstown so bila sampai kat Countdown, I went to the toilet and bertapa lama sikit untuk bagi dizzy hilang. Siap kena paksa threw up barulah lega. So next, we did our groceries shopping sepantas kilat sebab nak balik rumah pula for early lunch.



Signage to Wakatipu House.


My man and our rented Thrifty minibus - this was taken at the upper road to Wakatipu House.


From the balcony of Wakatipu House.


Major love. My lil family unit.


Photo shoot at Wakatipu House with the whole entourage. Major, major love.


Photo shoot: freestyle! (except for our parents. Haha!)


Panorama shoot at Wakatipu House.

Bila sampai kat rumah, the kids dah ready and our moms tengah bersiap-siap untuk early lunch. Kami makan besar tengah hari tu sebab dah buat groceries so ada juices, ada fruits, ada salad and lauk-lauk lain. Lepas makan, kami buat photoshoot kat balkoni rumah sebab kami dah booking TSS Earnslaw Steamship and Walter Peak Farm Tour at 2pm. Dah siap with our photoshoot, kami terus bergerak ke Real Journeys dan cari parking. We already bought the tickets online and boleh redeem kat Real Journeys Visitor Centre on Steamer Wharf, Queenstown Bay and must check in 20 mins before departure time.

Memandangkan parking agak susah, kami terpaksa drop dulu semua ahli keluarga at the nearest wharf and kami berdua je pergi cari parking. Alhamdulillah, jumpa 1 parking area across the Cookie Time Shop block and kami kena menapak ke Steamer Wharf, Queenstown Bay. Memandangkan agak kesuntukan masa, terpaksa juga lari-lari marathon dengan husband. Haha. Nasib baik kids and ibubapa dah drop dekat dengan wharf. 



Yours truly, my PIL and my hubs.

At 2pm sharp, cruise bergerak. Kami diterangkan secara ringkas tentang Lady of the Lake (the Twin Screw Steamer steamship cruise) and boleh bergambar kenangan sebab pemandangan sekitar Lake Wakatipu was so amazing. Subhanallah.

From Wikipedia: The TSS Earnslaw is a 1912 Edwardian vintage twin screw steamer plying the waters of Lake Wakatipu in New Zealand. It is one of the oldest tourist attractions in Central Otago, and the only remaining commercial passenger-carrying coal-fired steamship in the southern hemisphere

More info on the TSS Earnslaw Steamship and Walter Peak Farm Tour can be read here.



My beloved parents.


Right after we disembarked from the TSS Earnslaw Steamship Cruise, there will be a tour at the farmyard, boleh feed the sheep, deer and yak. Next kita boleh jalan-jalan and getting up close with the Scottish Highland Cattle and stroll through the lakeside gardens and had our afternoon tea at Colonel’s Homestead. It served the best scones and cakes, variety of juices and tea.





My father and the breathtaking view of Lake Wakatipu from Walter Peak Farm


Next, the farmer lead us over to the shearing shed where we can watch the farm dogs rounding up sheep from the hill paddocks and there will be a demonstration on the farmer shear a sheep. Dah habis tengok sheep shearing process, kami diberi peluang untuk beli souvenirs kat kedai berhampiran before boarding the TSS Earnslaw for our cruise back to the Queenstown. The cruise took about 1 hour 30 minutes return and the farm tour took about 2 hours


Watching the farm dogs rounding up sheep from the hill paddocks. 


Sheep shearing demo. 


TSS Earnslaw Steamship Cruise. 

Memandangkan kami parking berhampiran dengan DF Souvenirs, jadi next in line adalah shopping souvenirs. I managed to go to Smiggle and Cookie Time Shop and bought few cookies untuk dibawa balik. Sedap! 


Khayra at Smiggle, Queenstown.


Moms, Hafiya and my lil brother with the balance of our souvenirs sebab first batch dah hantar ke minibus. Hehe. 


Shopping cookies at Cookie Time Shop, Queenstown. 
The Dark Chocolate Caramel is to die for!

Next, kami balik ke rumah tapi on the way tu sempat singgah NZone Office sebab dah boleh collect album skydiving and next kami balik enjoying dinner together at the comfort of our Wakatipu House. We did laundry that night and ada dryer sekali (siap sabun basuh tuan rumah sediakan, thank you Jessi!) and it was very convenient to us.


Thursday, April 21, 2016

Day 4: Sydney, Australia - Queenstown, New Zealand

DAY 4: 16.03.2016
(SYDNEY, AUSTRALIA – QUEENSTOWN, NEW ZEALAND)

“We must take adventures in order to know where we truly belong.” – Anonymous

We woke up early as we had a morning flight to Queenstown, NZ. Dah siap deal dengan Mohamad, our taxi driver from Sydney Airport tempoh hari (c/f: my entry on Day 2). Our flight to Queenstown, NZ via Jetstar was scheduled at 9.40am, so Mohamad suggested to fetch us at 7.00am sebab perjalanan ke airport around half an hour and kalau jem ke apa better sampai awal. Check in counter for international flights Jetstar closed 45 minutes before departure time dan ini berbeza dengan domestic flight yang kami naik last September from Auckland – Christchurch yang check in counter closed 30 minutes before departure time. Since kami dah deal awal, kalini Mohamad charged us AUD100 only.

Mohamad had informed us that his friend yang akan fetch us using the same taxi sebab dia on off day that day and kawan dia nama Subash datang quite early at 6.45am. Memandangkan kami dah siap sedia masa tu, kami terus je check out from Holiday Inn Old Sydney hotel, angkut beg segala ke taxi dan teruskan perjalanan ke airport. Pagi tu hujan renyai-renyai. Kami doa semoga cuaca di NZ elok dan tidak hujan supaya boleh nikmati pemandangan indah nanti. Kami breakfast makan roti je on the go haritu dan disebabkan hujan, maka kenderaan agak packed that morning on the road. Syukur juga kami bertolak awal.

Sampai di airport, kami ambil trolley which cost us AUD4 untuk 1 trolley dan ada mesin untuk bayar dan ambil trolley. Ingat ya kena bayar for trolley. Kami ambil 3 trolley sebab beg agak banyak and consider for 9 people kan.

Kami terus proceed ke counter Jetstar (boleh tengok info for counter number kat papan information sebelum bergerak cari counter for check in). So bila dah jumpa counter for check in, kami pun beratur sebab ada 3 counters tapi semua full. Tiba-tiba ada seorang staff Jetstar ni yang agak berusia datang approach kami dan tanya pasal check in dan tanya condition my FIL, so dia terus minta proceed ke kaunter di mana dia sendiri yang handle to check us in. Bagus sangat kadar perihatin masyarakat di Sydney ini. Rezeki kami lah pagi tu dapat priority check in dan dengan staff pangkat lagi tinggi (berdasarkan pemerhatian kami sebab another staffs yang bertugas di 3 kaunter lain memakai pakaian lain sikit dari staff yang handle kami serta semua staff lain yang menyapa dia adalah more polite than usual). After dah check in (ambil masa sedikit sebab system diorang kena tukar surname dalam passport kami), kami diberitahu untuk terus ke boarding hall dan isi Departure Cards (sebab international flights).


Gambar blur tapi nak tunjuk that Jetstar staff (counter tengah) yang very helpful to us dan bagi kami priority check in :D

Dah siap isi semua, kami masuk boarding hall, kena screening di mana semua liquid termasuk ubat, dispenser susu dan air dalam Thermos kena keluarkan dan letak dalam bakul. Meaning, semua ini tak boleh berada dalam beg masa screening process. Dah siap, kami terus menuju ke pintu pelepasan.

Flight kami dari Sydney ke Queenstown, NZ mengambil masa selama 2 jam 55 minit dan kami tak tempah apa-apa makanan on board sebab dah plan nanti sampai terus makan. Kami diberikan Arrival Card untuk diisi.


Average weather in Queenstown, NZ - March, 2016

We safely landed in Queenstown Airport at 2.35pm waktu tempatan (Queenstown). Turun je flight, dah sejuk nyaman sebab cuaca dalam 14°C. Masa jejak semula kaki kat NZ tu kan, I couldn’t tell my exact feeling masa tu. Semua ada. Rasa syukur sangat boleh kembali semula ke sini with all my beloved family members especially with my parents and my PIL. Syukur sangat diberi peluang boleh bawa diorang tengok sendiri keindahan alam di bumi NZ ciptaan Yang Esa. When we were in NZ last September, we prayed that one day we could bring both of our parents here with us (sebab rasa terkilan sangat tak bawa masa bulan September tu, tapi ada hikmah juga at least kami boleh survey tempat dulu and we feel that motorhome is not suitable for them). Banyakkan berdoa ketika musafir, the least that you can do while exploring the world milik Allah. It reminds you how small you are dengan apa yang Allah ciptakan. Allahuakbar.


Syukurnya dapat kembali ke NZ with my beloveds big family :D
Queenstown, New Zealand Airport.

Sebelum kita keluar ke Arrival terminal, kita akan kena melepasi immigration and custom check. Again, we were lead to the priority lane untuk express immigration check and custom check. Masa kat custom, when we were lining up, the custom officer upon checking our Arrival Cards bertanya tentang prohibited items or fruits with us. Bila terdengar fruits, my abah (yang beratur belakang sekali dalam group kami) terus teringat ada pisang dalam hand carry dia yang supposed to be eaten at Sydney Airport sebelum ke boarding hall konon-konon nak makan sementara tunggu nak berlepas. Terus abah berlari ambil pisang dari dalam hand carry beg dan cari tong sampah untuk buang. Panik juga kami sebab kalaulah ditakdirkan tak ingat pasal pisang nan satu itu (yes, sebijik je pun), free je kami kena bayar fine of NZD400 that day. Alhamdulillah, semua selamat! That officer siap cakap to us “Oh, he should just give it to me (instead of throwing it away).” Manalah tahu kan, dah gelabah sekejap. Tehehee. Next, kena screening all luggage dan tunjukkan Arrival Cards. Tips: make sure declare everything.

Ini part ada drama jugak. Kami ada a few luggage and memang purposely pack 1 beg yang only for foods. Kiranya beg lain adalah beg pakaian masing-masing and other stuffs. So bila part screening luggage ni, tiba part beg yang ada food tu, kena tahan untuk further check up (it is their policy untuk check semua barangan yang berunsur makanan). So bila semua beg lain dah lepas, we asked our parents, my brother and kids to go straight to the arrival terminal and husband and I will go for the further check up purposes.

So beg makanan kami kena buka. When the assigned staff came and met us, the very first question he asked, “Oh, I need the chef here.” Haha, buat lawak pulak. Orang dahlah tengah berzikir supaya semua dipermudahkan dan semoga kami dilepaskan dengan semua makanan (read: tak ada yang kena buang, hold or kena denda, gulp!). So we went through a brief and friendly interview, staff tu ada belek-belek sikit makanan and kami dilepaskan. Alhamdulillah, semua selamat. Actually NZ memang strict bab bawa makanan even yang dah commercially packed. Basically hampir semua passenger kena buka beg untuk further screening kalau bawa food. Tapi we were lucky masa last time di Auckland and Christchurch, both tak kena buka beg, just went through a friendly interview je dengan customs.

When my husband and I went out to the Arrival Terminal and jumpa family, semua ucap syukur sebab diorang pun actually sangat cuak bila kami kena tinggal dengan beg makanan tersebut dan semua doa banyak-banyak supaya kami semua smooth sailing. Hehe. Drama lah kan, tapi akan jadi memory for us nanti.


Thrifty Counter at Queenstown Airport - International Arrival.
Siap dengan file merah acik bawa. Kihkih :P

So next, since we already booked transportation via online and paid 10% for deposit booking and full insurance cover (tips: adalah lebih baik ambil pakej full insurance cover for peaceful of mind) and the pickup would be at the airport itself, we went to search for our car rental counter. Memang sengaja pilih yang pick up kat airport (rather than have to wait for shuttle to pick us and go to the outside airport terminal for rental transportation) memandangkan kami dengan beg banyak (it would be quite hassle kalau nak loading and unloading kalau ada shuttle), group ramai dan ada anak-anak kecil serta warga emas with us, so it is more convenient untuk terus ambil kat airport. Keluar je dari custom clearance tu, jalan sikit dan dah boleh nampak Thrifty Counter sebelah kiri. Kami terus settle bayar baki booking, pilih car seat (sebab actually masa booking dalam website, hanya ada option for booster seat, which was too big for our children, so kat kaunter boleh tukar ambil car seat), signed a few rental documents, ambil GPS and we were good to go. 


Thrifty Counter - settled up balance of payment, signed rental agreements, picked up car seat and GPS.

Sebelum ke area Rental Car di kawasan airport tersebut (kena jalan about less than 10 minutes), kami pergi beli simkad Vodafone di counter sebab basically tak boleh guna yang Australia punya sebab different region. So after that baru kami ke area Rental Car untuk cari our transport according to the registration/plat number. Kami sewa Toyota Hi-Ace Automatic 12-seater yang dikenali sebagai ‘minibus’ kat NZ. Bila sampai area Rental Car tu, kita kena mencari kereta yang telah parking siap-siap according to the rental company. Macam kami, perlu cari di area ‘Thrifty’ dan cari plat number kereta. Lepas dah loading semua luggage and set GPS, destination pertama kami adalah pergi makan di Queenstown town area.


Memandangkan perbezaan waktu antara Sydney, Australia dengan Queenstown, New Zealand about 2 hours, walaupun kami baru nak lunch di Queenstown, waktu tu dah dekat pukul 5.00pm dah di Queenstown. Yelah, walaupun kami tiba dari Sydney jam 2.35pm kan ada banyak drama dan check point kami sebelum boleh naik minibus/car rental untuk ke town area tadi. Hehe. Jarak dari Queenstown airport to town area adalah less than 20 minutes. Again, tak boleh nak explain how I feel masa perjalanan ke town area tu, rasa overwhelmed sangat. All the familiar places and roads, cuma bezanya dulu naik Motorhome and only with my husband and kids, now naik minibus disertai dengan both sides of parents and my younger brother. Alhamdulillah, syukur dapat kembali lagi ke sini.


We went to O’Connell’s Mall Food Court and makan di Turkish Kebabs (Halal) and parking tak jauh dari The Mall dengan charge bayaran parking bermeter NZD2 for one hour (until 6pm kena bayar). Lepas dah kenyang, plan asal kami adalah singgah terus di DF Souvenirs yang tak jauh dari situ untuk shopping souvenirs, tapi memandangkan dah nak dekat pukul 6pm dan kami belum solat, maka semua setuju untuk terus ke homestay kami dulu dan skip shopping souvenirs.



Queenstown Mall


Kami booking homestay kami melalui Airbnb dan terjumpa rumah area Lake Wakatipu, which could accommodate 10 people with 4 bedroom and 2 toilets and known as “Wakatipu House”. Jarak dari town area to Wakatipu House dalam 15 minutes drive. Along the way, kami menyusuri Lake Wakatipu dan sempat bergambar sekejap tepi jalan untuk kenangan. Masa tu sejuk menggigil di New Zealand berbanding di Sydney yang cuaca panas although it was already autumn.

Maybe I should make a special entry on Wakatipu House (yes, I owe an entry on motorhome itself too, sigh).


Area Lake Wakatipu to our rented house, Wakatipu House.

Sampai je Wakatipu House, kami agak cuak sebab parking kat depan rumah tu macam kena melalui jalan ke bawah yang agak curam and we were never be warned about this entrance condition of the road by the owner. Huwaaa, nak nangis pun ada sebab berdebar sangat nak turun tu dengan minibus. Tapi kalau parking kat atas tu (since it was our first time), kami risau pulak nak turun dan fikir abah (FIL) dengan wheelchair lagi. Tapi my husband cool je drive sampai depan rumah. Alhamdulillah, semua selamat dan kami masuk rumah tu dengan kekaguman sebab ya Allah subhanallah sungguh cantik sekali pemandangan dari balcony, keadaan rumah yang sungguh besar, bersih dan cantik sangat. Allahuakbar. Alhamdulillah rezeki kami dipertemukan dengan rumah ini menerusi medium Airbnb (it was our first time too using Airbnb).  


Balcony area at Wakatipu House - sooooo breathtaking :D 


Our bedroom :D

So lepas semua dah solat, kami tinjau-tinjau sekeliling rumah dan memandangkan cuaca dah agak gelap, tak banyak bergambar petang tu. Kami masak nasi dan makan lauk instant je malam tu.

Lepas Maghrib, kami keluar ke balcony dan rezeki kami Alhamdulillah boleh nampak Milky Way right above of our balcony. Cantik tak terperi, subhanallah. Cantiknya kejadian Allah SWT yang menjadikan seluruh alam. Tapi sayangnya tak ada gambar sebab kamera tak canggih dan keadaan yang gelap menjadikan gambar tak nampak as what we had witnessed by our own eyes. Yes, we did several attempts to take pictures, but tak ada rezeki secara bergambar.

At about 8.45pm, kami bercadang nak ke Countdown sebab nak shopping for groceries untuk memasak. So mama and abah (my PIL) decided not to follow, jadi yang lain bersiap dan dalam kesejukan malam, kami naik minibus and try to drive up to the exit road (curam, remember? Huhu). Tapi setelah cuba a few times nak naik jalan ke exit road atas, kami tak berjaya. Saya dah cuak sangat-sangat-sangat sebab macam mana nak driving up tu kalau Hazri yang paling professional driver among us pun tak berjaya (huwaaaa!) macam manalah calon lain nak tolong drive? Memang nak menangis dah rasa. Macam-macam terfikir dalam kepala sampai tahap nak call assistance, tow truck, crane dan sebagainya. At last, kami memang cancelled plan to Countdown while my abah, my brother and Hazri try lagi to drive up. Sampai bau hangit kesan tayar semua. Next, kita semua bersetuju nak tunggu hari cerah sikit to try again or calling for assistance.

Tapi Hazri tak boleh duduk diam sebab dia kata we already booked an early slot for skydiving (yes, our third attempts after the previous two attempts were failed due to the weather condition last September. You may read my entries here and here on our attempts for Skydiving last September), so kalau tak buat malam ni, memang we have to cancel the skydiving slot tomorrow (and had to pay in full with Nzone Skydiving sebab dah buat online booking! Sobs). So abah, my brother and Hazri went out to try again, guna lower gear, siap dengan lampu suluh (using handphones) and alhamdulillah berjaya! Masa ni syukur sangat Alhamdulillah eventhough kami para ibu pada mulanya tak setuju untuk teruskan mencuba dimalam hari sebab keadaan sangat gelap. Phewww. Baru boleh tidur lena malam tu.

All in all, after what we have been through here, I totally agreed with this quote:

“Travel isn’t always pretty. It isn’t always comfortable. Sometimes it hurts, it even breaks your heart, but that’s okay. The journey changes you; it should change you. It leaves marks on your memory, on your consciousness, on your heart and on your body. You take something with you. Hopefully, you leave something good behind”. – Anthony Bourdain.


Monday, April 18, 2016

Day 3: Sydney

DAY 3: 15.03.2016
(SYDNEY)

“Travel while you’re young and able. Don’t worry about the money, just make it work. Experience is far more valuable than money will ever be”. – Anonymous

Bangun pagi dan breakfast roti dan oats serta milo, bersiap sebab we are going to Darling Harbour today. Oh sebenarnya hujan renyai sikit sebelum Subuh so agak berdebar dengan cuaca hari ini sebab kami nak bergerak dengan public transport je. 


Average weather in Sydney, March, 2016


Average weather in Sydney, March, 2016

Dalam 8.30am, dah tak hujan tapi quite wet lah kan sebab baru lepas hujan renyai. So kami menyusuri jalan ke Circular Quay train station yang terletak about 10 mins walk from our hotel. Sambil berjalan, sambil ambik gambar sekali.

Bila sampai di Circular Quay train station, ada staff kat situ inform kami untuk cari staff kat atas sebab FIL guna wheelchair so nanti staff kat atas akan assist untuk naik/turun train. Dia dah siap-siap intercom staff kat atas untuk maklumkan pasal kami. Then bila naik kat atas, we found the staff dah siap tunggu dengan satu papan extension untuk mudahkan kami maneuver wheelchair masuk ke dalam gerabak train. FYI untuk yang wheelchair bound, kena tunggu kat gerabak yang tulis wheelchair atau ada penanda aras gambar wheelchair sebab senang nak masuk ke tempat yang dikhaskan. Dan disebabkan assistance dari staff di situ, maka pergerakan kami agak mudah sebab tak perlu angkat banyak wheelchair tu untuk masuk train sebab dah ada extension khas. Memang sangat wheelchair friendly kat sana, so no need to worry.

Nota: Jangan lupa swipe kad Opal sebelum ke train. Kredit akan ditolak siap-siap waktu kita sampai di stesen yang kita nak keluar.


Circular Quay train station


My parents in the train


Dah sampai Town Hall Station (kami pilih turun di Town Hall Station untuk ke Darling Harbour), kita akan melalui Queen Victoria Building (QVB) and memandangkan masih awal, maka kami tak plan tour QVB dulu so just singgah ambil gambar je kejap. Next kami kena jalan sikit dalam 10 mins ke Darling Harbour.


Queen Victoria Building (QVB) 
Our lil darlings got the name for their alter ego from here :P 
And this was the best picture of us in front of QVB. Haha.

So plan harini adalah untuk ke 2 Sydney’s Attractions i.e. Madame Tussauds Sydney and Sea Life Sydney. Kami dah siap beli ticket combo ni online dari Malaysia lagi. Bila sampai kat kaunter just pergi redeem tickets je. Jimat masa untuk queue beli ticket sebab kalau kena peak hour / weekend memang line panjang nak beratur. 


Got our combo tickets from here as above. Murah sikit dari direct website.


Lil Darlings at Darling Harbour :D


Oh the reason kami tak pergi Wild Life adalah sebab dah ada plan dengan haiwan-haiwan di New Zealand nanti dan sebab kami plan nak pergi lunch di Sydney Fish Market so kena budget time betul-betul. Kalau ambil 3 combo pass, memang tak sempat nak kejar semua before lunch time. Harini adalah birthday Abah Haris (my FIL) so ambil kesempatan nyanyi birthday di Darling Harbour. Pengalaman indah ni celebrate birthday jauh dari Malaysia. Hehe.


Both were singing birthday for their Ki (grandfather)


Queen E and the queen of my heart, my BFF, my mom :D


So first kami ke Madame Tussauds Sydney dulu. Last time when we were here in 2013 tak ada lagi patung lilin Prince William and Kate Middleton. Now dah ada. 


Our lil darlings with the famous couple :P 

Sebenarnya dah janji dengan Ayuni, my schoolmate masa STF dulu yang berhijrah ke Sydney ikut suami yang bekerja untuk jumpa di area Darling Harbour today sebab nak pass barang kiriman dari Malaysia. Bila kami nak masuk ke Sea Life after Madame Tussauds (we spent nearly 2 hours in Madame Tussauds), Ayuni said that she was on her way to Darling Harbour dari rumah. So kami plan masuk Sea Life dulu and agak-agak lepas Sea Life boleh jumpa terus kat luar nanti. 


Sydney Sea Life Aquarium


My beloveds inside the Sydney Sea Life Aquarium

So dah habis tour Sea Life (about 1 hour plus), we went out through Sea Life Café dan jumpa Ayuni kat luar. So masa ni sempat lah borak sekejap dan pass barang kiriman serta bergambar. Masa ni juga tanya Ayuni cara paling senang ke Sydney Fish Market untuk lunch (sebab last time masa kami datang tahun 2013, kami tak berkesempatan pergi ke Sydney Fish Market).


Ayuni, Muslim, Wahida and Khayra :D


Sempat bergambar kenangan keluarga with Ayuni and her son, Muslim.

Kami perlu menyusuri Darling Harbour untuk ke arah Hard Rock Café Sydney sebab perlu menaiki Light Rail to Fish Market. Masih boleh gunakan kad Opal untuk Light Rail ya. Sementara tunggu hubby masuk ke Hard Rock Café sekejap, kami lepak-lepak area depan tu dan bagi makan seagulls yang memula friendly je bila bagi makan. Lepas tu mengganas bawa semua kawan-kawan dia datang nak makan sama sampai kami semua annoyed. LOL!


Check out my mom's and Hafiya's reaction bila seagulls mengganas. LOL!

Dari Light Rail kat area Darling Harbour (I can’t remember the exact station, tapi kena melintas jalan dari area mall situ ke Light Rail) kami akan terus ke Fish Market Station. Bila sampai kat sana just jalan sikit lebih kurang 10 mins ke Sydney Fish Market.


Sydney Fish Market


Doyles



So kat sini dah dapatkan tips dari Ayuni, boleh try makan kat Doyles and request for non beer batter untuk Lobster and seangkatan dengannya. Kami pilih-pilih menu seafood, ya Allah sungguh fresh kat sini dan ambil tempat kat area tepi harbour kat luar Doyles untuk makan tengah hari walaupun dah agak lewat dalam pukul 2.30pm masa tu. Cost kami makan berserta air panas dan sejuk, ada menu lobster, sotong dan seafood platter, fries, kids menu dalam AUD100+. Again, jangan convert. Pejam mata je sebab nak rasa makanan kat tempat orang, kan. Hehe.


Doyles - some of our catch that day 


Hubs with his lobster :D



From our makan place that day. 

Next, memula kami plan nak singgah QVB semula tapi sebab nak bagi parents rasa naik ferry, so kita cancel dan plan terus ke Circular Quay sebab semalam masa kita pergi area Sydney Opera House tu, my FIL tak ikut sebab berehat kat hotel. Jadi this time nak bawa FIL pula pergi melawat kawasan sekitar. Dari Sydney Fish Market Station light rail, kami ke Pyrmont Bay light rail station. Dari situ kena jalan kaki dalam 5 mins ke Pyrmont Bay Wharf dan tunggu ferry ke Circular Quay Wharf. Bayaran ticket Opal untuk naik ferry ni agak mahal berbanding train ride tapi untuk pengalaman, OK je lah. Dari Pyrmont Bay Wharf ke Circular Quay Wharf ada 4 stops. Adalah pengalaman parents naik ferry ride merentasi Harbour Bridge. Sungguh indah, subhanallah. Thank you Ayuni, for the suggestion untuk kami naik ferry dari Fish Market


Team lelaki and team kanak-kanak :P


Team ibu :P



Some of our photos from the ferry ride to Circular Quay Wharf. Subhanallah, indahnya ciptaan Allah.

So sampai kat Circular Quay Wharf, kami berhenti kat satu café minum sekejap dan makan buah. Oh, sebelum terlupa, untuk menaiki ferry ni, bagi golongan wheelchair ada extension khas yang memudahkan. Staff ferry akan tolong set up macam bridge kecik untuk laluan kerusi roda / stroller. Memang mudah. Next melawat sekitar Opera House semula sebab dah cukup korum harini.


Our complete family photo in Sydney *love*
(walaupun ada yang terlelap, lulz) 


Ni tengah gelak sebab kami cuba wefie dengan Opera House tapi tak muat nak masuk frame melainkan kami berlawak, kena dukung Abah Haris. Haha!


This trip mainly dedicated for them - our beloved parents. Love. 

Lepas tu makan aiskrim sebelum balik ke hotel. Harini Mama belanja sempena Birthday Abah (FIL).

Bila kami sampai di hotel, ada chocolates dan surat dari management Holiday Inn untuk pohon maaf pada kami sebab masalah teknikal aircond semalam. Wow bagus sangat customer service mereka ni. Good job, dan kami terharu sangat dengan servis bagus begini.

Malam tu lepas makan, hubby ajak keluar dating berdua sebab kami kononnya nak pergi kedai Lord of Fries seperti yang dicadangkan oleh Ayuni. Jalan punya jalan naik turun train, tanya orang bagai tapi tak boleh locate kat mana kedai tu, haha. Sejuk menggigil plak tu kat luar masa tu dan kami tak bawa data pulak sebab hubby terlupa bawa tab dia so tak jumpa Lord of Fries. Hampalah kawan. Lepas balik semula ke hotel, kami ke roof top hotel untuk tengok pemandangan sekitar yang sungguh awesome! Cantik, subhanallah.  


The picture didn’t do the justice sebab gelap. 
Picture was taken from the roof top of our hotel, Holiday Inn Old Sydney.


Gambar dari website - from the roof top.

Will continue on this trip soon!