Nuffnang Ads

Thursday, October 13, 2011

Short Vacation

Pernah tak korang rasa kerja banyak dan rasa tak cukup masa nak siapkan semua? Pernah tak korang rasa tiba-tiba nak quit kerja dan jadi Stay-At-Home-Mother (SAHM) saja? Pernah tak korang rasa tak cukup tangan sebab korang kena buat kerja orang lain sebab Bos hanya percayakan awak sorang saja untuk buat kerja tu bila orang tersebut cuti bersalin? Pernah tak korang rasa, bestnya kalau dapat cuti lama-lama? Atau pernah tak terjadi kat korang, even though dah dapat MC dari doktor tetapi kekangan kerja dan rasa tanggungjawab ke atas klien, awak kena masuk juga ke pejabat walaupun mata bengkak sebab allergy? Haha. Kena atas batang hidung sendiri. Nice.

Ya, aku rasa semua yang tersenarai di atas. 10 markah. Bleurgh.

Disebabkan aku stress sebab kerja banyak (aahh, default reason, kan?) dan Suami ada trial back to back everyday dalam bulan ini, kami bersepakat ambil cuti (plus ada wedding di Melaka) and went for a short trip / vacation bersama yang tersayang. Chewah. It was fun-fun-fun-hoyyeah 7-hours (for one way trip) road trips with your beloveds : KT – KL – PD – Melaka – KL – KT. Tapi disebabkan kami bermalam di semua negeri tersebut, maka tak terasa sangat jauhnya.

Nasihat aku, tak perlulah pergi ke London atau ke luar negara (ini kata-kata dari orang yang tak berapa nak ada budget. Uhuk) sebab tempat-tempat dekat yang menarik dan cantik juga boleh mencipta bahagia. Duduk rumah dengan Suami dan anak pun boleh mencipta bahagia, kan? :P Nota : cerita bergambar selepas ini. Harap bersedia.

Aku skip cerita KL sebab tak banyak benda buat selain shopping. Teehee. Kat PD kami booking resort : Avillion Admiral Cove. Ada kawan yang tolong booking dan rekemen sebab dia kerja dan tinggal di PD, so kami akur saja dengan cadangan beliau. Subhanallah, cantik OK resort tersebut! Hilang semua stress kerja aku the moment we stepped into the resort. Haha.


View from our room – Lobby – Surroundings – Subhanallah, cantik!



Our room. Besar dan cantik. Dalam bilik dan ada bilik (ala Japanese door / sliding door to separate bed and living area). Ada couch yang macam mini baby cot (Khayra claimed tu katil dia. Haha!). Selain sinki dalam bilik air, ada juga sinki dalam bilik sendiri (washing area / kitchenette). Ada juga work station (Yikes! Aku fobia tentang kerja time vacation. Haha!). Ada kipas dan air-cond dalam bilik, pilih mana korang nak guna atau nak guna dua-dua juga boleh. Sukati ko lah Labu. :P


Surroundings. Tangga tu mewah sungguh, nak letak dalam rumah please, Hubby? Hihi. Ada Gym dan Children’s Playroom. Ada yacht, harbour, marina etc. Ada pakej kalau nak ride on.



Lil Darling – marina view. Ready to get into the swimming pool.


Finally. The most awaited moment.



Tahap termenung jauh? Fikir apa tu? :P


Sejuk dan lapar mungkin? :P


Swimming pool area.


Day-2. Morning breakfast.


Lil Darling posing. Taken after her morning swim.


Santai. Playing inside the Children’s Playroom.


Checking out. Next, to Melaka! Khayra tidur sepanjang jalan. Aku syak ada magic dalam kereta dan car seat Khayra sebab masuk-masuk kereta saja, sure Khayra tidur – sepanjang jalan to all destinations. Phew.


Attending Alvin’s and Sharon’s wedding at Melaka. Oh, so gorgeous!
Overnight at Melaka – D’Village Hotel.


Meeting Hana, Zmah and Bon for lunch. Jalan-jalan di Melaka. Posing dengan beca meriah.


On the way back to KL from Melaka, we dropped by at The Big Bad Wolf Books Sale at MAEPS, Serdang. Terima kasih Suami kerana sudi bawa kami ke sana, berusaha cari MAEPS (sebab tak tahu, rupanya dekat UPM saja!) dan tolong angkut kotak buku-buku yang dibeli! Spent almost 4 hours there dan sangat berbaloi borong buku!



Mine – bila nak memasak semua itu? Hihi.


Hubby’s


Another set of mine :P


Lil Darling’s - the winner (paling banyak beli buku). Hihi.



Lil Darling’s favourite books – DORA. Our Lil Darling is the happiest girl in the world after having the new collection of Dora’s books. RM5 each. Crazy sale!



Will mark it as our must-to-go-event! A MUST, OK? :P



3 comments :

Hazri said...

pergi holiday tapi bila sampai kampung sendiri, terus pengsan keletihan... hahaha! tapi definitely worth it; lovely places and great company of family & friends.

p/s: congratulations, Alvin & Sharon!

Wahida Ghazali said...

wow,this is magnificient.went to avillion before but not dis one.bestnye wahida.how much per nite beb?hmm, oh the work stress thingy tu,i feel u beb,mmg stress dan sakit hati.that's why i buat part time biz..sbb planning mmg xnak kerja makan gaji.boleh sakit jiwa tu..huhuhu..

HW said...

Hubby : Should do this more often! Haha. Thanks Dearie.

Wahida : Awak pergi Avillion PD kot. This one nearly RM300. Berdebar nak buat part time business sebab tak reti. Hehe :P