Nuffnang Ads

Thursday, November 4, 2010

Resipi : Ikan Siakap (Namprik Pau)

.

Owh, this is my first recipe in this blog. Ngee. Nervous lah nak kongsi resipi, terutama kepada Ayin, Mummy Kasih yang terer memasak. Resipi Ikan Siakap Namprik Pau ini versi saya (saya guna bahan yang mudah bagi saya. Hehe) di mana resipi asal saya cedok dari sini. Ini kesukaan Suami saya sebenarnya, jadi memang berbaloi bila masak masakan ini. Selamat mencuba! :P

PES CILI SANGAI (NAMPRIK PAU)
1 gengam kecil udang kering
5 ulas bawang putih
5 biji bawang merah (saiz besar)
3/4 paket Cili boh Adabi
3 sudu besar Asam Jawa Pekat Adabi
1 keping nisan
3 sudu besar sos ikan

Cara-cara :
1) Bawang merah & bawang putih dimayam halus
2) Panaskan minyak dan goreng bawang merah & bawang putih hingga kekuningan
3) Ketepikan sebentar
4) Blend bawang merah, bawang putih, udang kering & cili boh
5) Panaskan minyak, tumis bahan-bahan blend hingga wangi
6) Masukkan nisan (gula Melaka), sos ikan & air asam jawa
7) Masak menggunakan api sederhana sehingga pes menjadi pekat
8) Siap untuk diguna dalam masakan

IKAN SIAKAP NAMPRIK PAU

1 ekor ikan siakap – digoreng garing

2 ulas bawang putih
2 bawang merah
3 helai daun limau purut (dihiris)
2 sudu besar daun ketumbar (dipotong)
2 batang serai (dihiris halus)
3 biji cili api (dihiris halus)
4 sudu besar air limau nipis
2 sudu teh sos tiram
Gula secukup rasa
Pes cili sangai (ikut kuantiti yang dikehendaki untuk ikan & kuah)

1) Sediakan bawang merah dan bawang putih untuk menumis
2) Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih sehinga kekuningan
3) Masukkan pes cili sangai
4) Masukkan sos tiram
5) Masukkan air limau nipis
6) Masukkan gula secukup rasa
7) Masukkan cili api yang dihiris halus
8) Masak hingga mendidih

Siap dan lulur di atas Ikan Siakap yang telah digoreng serta taburkan daun limau purut, daun ketumbar dan serai untuk hiasan.

Siap untuk dihidangkan.
.



8 comments :

Shafini Mustafha said...

Ikan tu wahida goreng gitu aje atau celup tepung dulu?

HW said...

Finie : Haritu Wahida goreng camtu je, tapi kalo nk lagi sedap (baru jumpa cara actually) salut dgn garam & tepung jagung. Nanti dia rangup2 gitu :P

AyinEmran said...

Hihi baru nak tanya nisan tu apa. Hehe. Thanks Wahida. Byk jugak bahan dia, patutla sedap. Will try this bila beli ikan siakap.

HW said...

Ayin : Most welcome. Haha, aku ingat nisan adalah terkenal? Kat Terengganu jela kot. Hehe. Ok, selamat mencuba! :P

Hazri said...

Nisan di Terengganu je eh? Kalo mcm tu, pronunciation-nya yang betul adalah "Nisan-g"... hahaha!

Contoh penggunaan perkataan dalam ayat: "Ce mu test cekelat nisang ni gok..." hahaha!

HW said...

Hubby : Yes dear, cokelat nisang. Haha!

Anonymous said...

Baik pengiriman dan posting ini banyak membantu saya dalam assignement kuliah saya. Terima kasih Anda sebagai informasi Anda.

Anonymous said...

Il semble que vous soyez un expert dans ce domaine, vos remarques sont tres interessantes, merci.

- Daniel